COVID-19 info

NIEUWSFLASH 16-06-2021 Beschikbaarheid COVID-certificaten en reizen binnen Europa

Covid-Vaccinatiecertificaat

 

Alle informatie over het digital corona certificat (DCC) staat hier gebundeld

https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat

Centrale helpdesk COVID-certificaten (telefoonnummer 078/78.78.50)

De centrale helpdesk COVID-certificaten zal kunnen nakijken of het certificaat aanwezig is en eventueel opnieuw versturen.

Klik hier

Vanaf 1 juli zal reizen binnen Europa weer vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat (officieel het EU Digitaal COVID-19 certificaat). Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. De certificaten zijn in België al beschikbaar vanaf 16 juni. Vanaf 1  juli zullen ze ook effectief bruikbaar zijn in alle EU-lidstaten. Tot dan vragen de meeste EU-landen een geldige negatieve PCR-test als voorwaarde om binnen te komen.

16 juni - beschikbaarheid COVID-certificaten

De website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE zijn het resultaat van een samenwerking van de verschillende Belgische overheden. De officiële lancering is voorzien op 16 juni. Burgers kunnen vanaf dan hun COVID-certificaat downloaden via de app of via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel. Een vaccinatiecertificaat zal bovendien ook steeds per post opgevraagd kunnen worden.

De beschikbaarheid vanaf 16 juni geldt als de voorbereidingsperiode waarin mensen zich kunnen informeren en de certificaten leren kennen alvorens ze op zomervakantie vertrekken. Vanaf 1 juli kunnen de certificaten dan ook effectief gebruikt worden. Tot dan blijven de oude regels nog van kracht.

Met je persoonlijke COVID-certificaten kan je dan vanaf 1 juli geldig binnen de EU aantonen dat je:

  • ofwel voldoende gevaccineerd bent (in principe vanaf 2 weken na het 2e vaccin);
  • ofwel een geldige negatieve test hebt;
  • ofwel (recent) hersteld bent van COVID-19.

Vragen over COVID-certificaten: centrale Vlaamse helpdesk.

Tot 1 juli vragen de meeste EU-landen een geldige negatieve PCR-test.

Per land gelden mogelijk andere voorwaarden; deze zijn te vinden onder de reisadviezen op de Europese website Re-open Europe of op de website van de FOD Buitenlandse zaken.

Vanaf 1 juli tot 30 september zal iedereen zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Met deze code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden van zowel de reguliere test- en triagecentra als andere plaatsen zoals ziekenhuizen of labo’s waar mensen terecht kunnen voor een PCR-test. U vindt de contact- en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon.

De resultaten van de analyse zijn beschikbaar via www.mijngezondheid.be.

Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend en dus ten laste van de reiziger. Testen bij een terugkeer uit een rode zone waarvoor men een activatiecode ontvangt na het invullen van een PLF, blijven terugbetaald.

Vanaf 1 juli tot 30 september zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via de personal health viewer op MijnGezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum.

Info

Meer info en contact

Meer informatie over de COVID-certificaten en reizen binnen de EU vindt u op

COVID 19 informatie

Voor de meeste vragen kan u terecht op onderstaande links

'Moet ik mij laten testen?'

U had nauw contact met iemand die covid 19 heeft U heeft een hoog risico op corona besmetting.

Alles over het coronavirus

Coronavirus : Meertalige informatie

 

Waar vind ik mijn COVID-19 PCR resultaten?

1. Corona Alert App

Uw COVID PCR resultaat wordt automatisch doorgestuurd naar uw Corona Alert App als uw arts uw code vemeldt op het e-form.

Hoe werkt het? Klik hier

 

 

2. Cozo

Het Collaboratief Zorgplatform (CoZo) is een digitaal samenwerkingsplatform dat patiënten, zorgverleners en zorginstellingen toelaat om snel en veilig medische gegevens uit te wisselen en te delen.

Door te zorgen voor een betere informatiedoorstroming verbetert CoZo het zorgproces.
Het platform is gegroeid vanuit een open visie op de zorg van de toekomst, met respect voor de eigenheid van elke partner en met zorg voor een maximale bescherming van de privacy van de patiënt.

Hoe werkt het? Klik hier

3. Mijn gezondheid

Maar wist u dat u als patiënt uw resultaat ook kan raadplegen via Mijn Gezondheid - e Health

Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel "Personal Health Viewer" genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijgt u zicht op verschillende persoonlijke gegevens over uw gezondheid en over gezondheid in het algemeen.

Hoe werkt het? Klik hier

Reisapplicatie Covidsafe.be beschikbaar vanaf 17 juni

Met behulp van een QR-code zullen Belgen via de applicatie kunnen bewijzen dat ze over een coronacertificaat beschikken. Op die manier kunnen ze gemakkelijker reizen in de Europese Unie, aangezien het certificaat door alle Europese landen zal worden aanvaard.

Het Belgische coronacertificaat zal ten vroegste vanaf 17 juni beschikbaar zijn via de app Covidsafe.be.

Bekijk de gegevens die de overheid van u kent

Op Mijn Burgerprofiel vindt u een overzicht van uw persoonlijke gegevens terug per thema: groeipakket, mobiliteit, werk, onderwijs, enzovoort. U behoudt ook de controle over uw gegevens. Als er iets verandert of onjuist is, kunt u dit melden.

De uitnodiging voor uw COVID-19 vaccinatie vindt u op de aparte tab ‘Uw COVID-19 vaccin’.

Klik hier

 

FAQ’s COVID-19 vaccinatie en trombose 31-03-2021

Zijn de vaccins tegen COVID-19 veilig?

De vaccins zouden een verhoogde kans op trombose met zich meebrengen, is dit correct?
Ik heb in het verleden een trombose gehad, moet ik me laten vaccineren?
Ik heb een stollingsziekte waardoor ik sneller bloed(vb. hemofilie A). Mag ik me laten vaccineren?
De vaccins zouden verband kunnen houden met zeldzame gevallen van bloedplaatjestekort met trombose, is dit correct?
Ik heb een aandoening waardoor ik een tekort aan bloedplaatjes kan ontwikkelen. Mag ik me laten vaccineren?
Ik neem een bloedverdunner, mag ik me laten vaccineren?

VACCINATIECENTRUM RUPELAAR

Woon je in Niel, Aartselaar, Hemiksem, Schelle, Rumst of Boom? Dan zal je voor je coronavaccin terecht kunnen in Vaccinatiecentrum RupeLaar. Het centrum wordt ingericht in Log!ville. Het centrum is sinds maart operationeel.

Meer info Klik hier

Op de website van het centrum kan je je inschrijven voor de reservelijst. Deze reservelijst zal gebruikt worden wanneer er een overschot aan vaccins is tijdens een vaccinatieronde. De reservelijst houdt ook rekening met de prioritaire volgorde die vastgelegd werd door de Vlaamse Overheid.

U ontvangt een persoonlijke uitnodiging van de Federale Overheid voor uw vaccinatie moment. Dit zal zijn tussen maart en juni. Ongeveer twee weken voor uw vaccinatiemoment gepland staat, ontvangt u een brief, sms of e-mail (via uw e-box) met uw afspraken. Voor meer informatie over uw e-box zie lager op deze pagina.

 

Algemene informatie over Covid19 en het vaccin vanuit de vlaamse overheid vindt je hier.

My E-Box

Wist je dat je in Vlaanderen de uitnodiging om je te laten vaccineren tegen covid-19 ook kan ontvangen via je eBox?

Via deze veilige en betrouwbare manier kom je snel te weten wanneer je aan de beurt bent om je te laten vaccineren! Je ontvangt de uitnodiging ook per brief en/of sms.

De laatste tijd zijn er echter frauduleuze uitnodigingen in omloop. Check daarom steeds je eBox of de uitnodiging daar ook te zien is. Op die manier ben je 100% zeker dat de papieren uitnodiging die je ontvangen hebt betrouwbaar is!

Je kan je eBox activeren via my e-box.be, maar ook via andere weges zoals Mijn Burgerprofiel, Doccle, KBC, bpost bank of Trusto.